Muzeul de Artă Craiova
12.07.2013 19:30
Muzeul de Arta Craiova îsi are sediul în somptuosul Palat al familiei Jean Mihail din str. Unirii, nr.15, construit între 1900-1907 dupa proiectele arhitectului francez Paul Gottereau.
Muzeul functioneaza în aceasta cladire din anul 1954 si dispune de un patrimoniu cultural valoros de peste 4000 de lucrari de arta adunate si conservate de-a lungul anilor.
La baza constituirii Muzeului de Arta stau colectiile daruite de Alexandru si Aretia Aman orasului pentru constituirea unei fundatii în cadrul careia a functionat, începind cu anul 1908, pinacoteca, biblioteca si muzeul din orasul Craiova.
Timp de peste 40 de ani Muzeul de Arta a functionat ca pinacoteca în cadrul Fundatiei "Alexandru si Aretia Aman", în cladirea pusa la dispozitie de donatori. Vechiul palat al familiei Grigore Laceanu, astazi Biblioteca "Alexandru si Aretia Aman", a fost consolidat, modificat si extins pentru a raspunde noii destinatii culturale. Patrimoniul muzeului avind la baza donatia familiei Aman, s-a îmbogatit prin numeroase achizitii, cit si prin donatiile familiilor Glogoveanu, N.P.Romanescu, Barbu Druga, Ion M.Georgescu s.a., constituindu-se de-a lungul timpului ca un tezaur artistic de exceptie cu doua componente distincte:
Galeria de Arta Universala
Galeria de Arta Romaneasca.
Galeria de Arta Romaneasca dispune de creatii de exceptie semnate de Constantin Brincusi, sculptor de valoare mondiala (Vittelius, Orgoliu, Cap de fetita, Cap de baiat, Sarutul, Coapsa, Domnisoara Pogany), precum si picturi de Th. Aman, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu (între altele, o varianta a "Atacului de la Smirdan").
In cadrul galeriei de arta universala se disting valoroase lucrari din Scoala olandeza, flamanda, franceza si italiana, din care notam: "Sfinta Apolonie" de Ghiodarolo Giovanni Maria, "Portret de barbat" de Iacob Adriaensz Backer, "Reuniune mondena" de Palamedes Palamedsz, "Luna iunie" si "Luna decembrie" de Leandro da Ponte Bassano, "Bach tinar" de Carlo Dolci si alte lucrari semnate de Jan Wiynants, Frederik Moucheron, Cornelis van Poelenburgh, Adriaen van Ostade, Willem Claesz Heda, J.Fr. Raffaelli, Al.Varotari etc.
Expozitia de baza cuprinde Cabinetul "Constantin Brincusi" în care sunt prezentate operele marelui sculptor pastrate în colectiile muzeului.
Galeria de Arta Romaneasca si Galeria de Arta Straina, puncte de atractie deosebita, sunt completate cu expozitii consacrate unor mari personalitati artistice rominesti si straine.
.jpg)
